What is possible between a human and an animal is attainable only with a relationship - Suzanne Clothier

Speuren en neuswerk

Bij speuren en neuswerk staat de samenwerking tussen jou en je hond centraal. Het is een geweldige manier om jullie relatie (verder) te verstevigen. Daarnaast leren jullie dezelfde taal spreken.

Speuren op menselijke lucht vinden veel honden (en mensen) leuk. We zetten een route uit door middel van voetstappen, je hond pikt de lucht op en volgt het spoor. We beginnen heel eenvoudig omdat je hond eerst moet begrijpen wat we van hem willen. Daarna bouwen we het stap voor stap verder uit, afhankelijk van het niveau van je hond.

Bij neuswerkspelletjes laten we je hond in zijn eigen tempo (nieuwe) dingen ontdekken, onderzoeken en ervaren. Alles vindt op een rustige en ontspannen manier plaats. Er wordt geen druk uitgeoefend. Het moet een leuke tijdsbesteding zijn voor jullie beide.

Plek, ras, leeftijd

Neuswerkspelletjes kunnen we binnen of buiten doen, speuren vindt buiten plaats, in poldergebied en/of in het bos. Het is niet ras- of leeftijdsgebonden en er zijn zelfs mogelijkheden voor honden die doof en/of blind zijn. Er bestaan ook mogelijkheden voor jou en je hond als je een beperking hebt.

Enkele voordelen onder elkaar:

  • Ontzettend leuk om te doen
  • Het versterkt de band tussen hond en eigenaar
  • Je verlegt de focus (bij bijvoorbeeld ongewenst gedrag)
  • Mooi alternatief als losloopgebieden schaars zijn of als je hond niet los kan
  • Het nog beter leren "lezen" van je hond
  • Goed alternatief op (langere) wandelingen omdat je je hond geestelijk bezig houdt
Foto © V. Kingma