Heb jij het gevoel dat er iets met de hond aan de hand is en kun je er je vinger niet op leggen?


Gedragsproblemen

Minimaal 80% van de (gedrags)problemen bij honden ontstaat, naar mijn ervaring, (mede) door pijn of ongemak. Het wordt echter vaak over het hoofd gezien of met een grapje afgedaan: 'Zo grappig, mijn hond zit altijd op zijn rechter bil', of 'Die hond heeft een geestig huppeltje'. Echter, waarom zit of loopt de hond uit balans?

Pijn

Pijn in de breedste zin van het woord (dus ook geestelijke pijn) beïnvloedt kwaliteit van leven van hond, eigenaar en omgeving. Als het tijdig(er) wordt opgelost, dan ben je grote(re) problemen waarschijnlijk voor. Dat is veiliger, want pijn kan reden zijn voor een kort(er) lontje, net zoals bij mensen. En, als de problemen niet of gedeeltelijk worden opgelost, dan kun je je hond zo goed mogelijk begeleiden en het leven erop aanpassen. Dat heeft tevens een positieve invloed op de band tussen hond en eigenaar: de hond voelt zich immers begrepen en gesteund.

'Onzichtbare' klachten

Veel honden laten pijn niet duidelijk zien. Daarnaast is het herkennen van 'onzichtbare' klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, stress of rouw lastig. Daarom vind je op deze en de volgende pagina diverse informatie over dit onderwerp.

Opleidingen pijn bij honden

Sinds 2018 worden de opleidingen Pijn bij honden georganiseerd, welke bedoeld zijn voor iedereen die beroeps- en/of hobbymatig met honden werkt. Vanzelfsprekend zijn hondeneigenaren ook meer dan welkom! Meer informatie kun je vinden op de subpagina 'Opleidingen pijn bij honden'.

Podcast en artikel

Maurice Flinterman en ik hebben een podcast opgenomen over pijn bij honden. Deze is te vinden op Dierbewust.nl. Tevens heb ik op verzoek van Doggo.nl een artikel over pijn bij honden geschreven welke op mijn pagina 'Publicaties, links en leestips' is te vinden.

Diverse e-boeken

Er zijn diverse uitgebreide e-boeken rondom het thema Pijn bij honden te vinden op mijn pagina 'Publicaties, links en leestips', welke kosteloos te downloaden zijn.