Zelfs als een hond van pup af aan afwijkend gedrag heeft, wil dat niet zeggen dat dit normaal is. Pijn kan een grote rol spelen.


Basisopleidingen Pijn bij honden

Veel gedragsproblemen bij honden ontstaan naar mijn ervaring (mede) door onopgemerkte pijn en ongemakken. Ik wil me inzetten dit te veranderen door het meer onder de aandacht te brengen. Om deze reden zijn er 3 basisopleidingen Pijn bij honden opgezet: deel 1, 2 en 3. Bij voldoende interesse zullen ook diverse verdiepingsdagen worden georganiseerd.
Dan kunnen we samen een verschil maken!

Programma

Hieronder vind je het programma voor 2019.

In 2019 zal deel 2 van de basisopleiding plaatsvinden. Deze is prima los van deel 1 te volgen omdat het tal van nieuwe onderwerpen bevat. Daarom is deel 2 ook toegankelijk voor mensen die deel 1 niet hebben gevolgd. Deel 3 zal bij voldoende interesse in 2020 of in 2021 plaatsvinden.

EERSTE WEEKEND

Zaterdag 2 maart 2019

 • 09.15 - 09.30 Opening
 • 09.30 - 11.00 Ben van Cranenburgh - Pijn en psychologie (bij mensen)
 • 11.15 - 13.15 Eduard Deckers - Mentale en fysieke pijn bij honden & spiegeleffect hond/eigenaar
 • 14.15 - 16.45 Sam Turner - Begeleiden van honden met mentale en/of fysieke pijn: tops, tips & valkuilen
Zondag 3 maart 2019
 • 10.00 - 16.00 Jelien Lammers - Pijnloze communicatie in pijnlijke situaties en zelfreflectie

TWEEDE WEEKEND

Zaterdag 11 mei 2019

 • 09.00 - 12.45 Ceriel Maas - Orthopedie: de meest voorkomende aandoeningen met divers videomateriaal
 • 13.45 - 16.45 Anneke Schellingerhout - Hond en holisme: casussen, specifiek gedrag/verstoring bepaald orgaan etc.
Zondag 12 mei 2019
 • 10.00 - 13.00 Viviane Miellet - Maag, darmen & buik: regulier & complementair (spijsvertering, immuunsysteem etc.)
 • 14.00 - 16.00 Linda Braber & Jurriaan Goossens - Orthopedische hulpmiddelen: mogelijkheden en valkuilen

DERDE WEEKEND

Zaterdag 8 juni 2019

 • 09.30 - 12.15 Judith Hofman - Hond en massage: mogelijkheden bij mentale & fysieke pijn, na operaties etc.
 • 13.15 - 16.45 Sam Turner - Balans en coördinatie: het nut voor honden met pijn, wat kun je zelf, waar let je op etc.
Zondag 9 juni 2019
 • 10.00 - 16.00 Margriet Koopman - Hond en beweging: casussen, problemen herkennen op 't trainingsveld, ...
Mocht een spreker onverhoopt uitvallen door bijvoorbeeld ziekte, dan zal het programma worden aangepast door middel van een andere spreker, een ander onderwerp en/of een wijziging in de volgorde.

Doelstelling van de opleiding

Kennisuitbreiding rondom het thema pijn, zoals:

 • Oorzaken en gevolgen van disbalans
 • Hoe het welzijn van een hond met (chronische) pijn verantwoord te verbeteren
 • 'Onzichtbare' klachten zoals geestelijke nood, hoofd-, buik- en maagpijn
 • Onregelmatigheden en diverse aandoeningen leren herkennen

Tevens wordt onder andere gesproken over:

 • Verschil en link tussen regulier en holistisch: ziektebeelden, gedragsproblemen en behandelingen
 • Issues zoals coprofagie en honden die regelmatig lastig gevallen worden door andere honden
 • Massage: bewust aanraken, spanningspatronen herkennen, zwakke schakels in het skelet/veel voorkomende pijnproblemen, gewrichtsproblemen, tips om zelf mee aan de slag te gaan, etc.
 • De invloed van verschillende hondensporten
 • Communicatie met fokker, begeleider, eigenaar, gezin, collega-trainer, dierenarts, specialist etc.

Cursisten leren anders kijken en breder denken.

Nederlandstalig

De opleidingen worden in het Nederlands gegeven omdat de materie in eigen taal toegankelijker wordt. Daarnaast groeit op deze manier het netwerk van de cursisten. Ze horen, zien en spreken vaak de spreker(s). Zo ontstaat contact met collega's, hondeneigenaren, dierenartsen en specialisten en zo vormt zich een waardevol netwerk.

Deels verhinderd?

Ik zal de lezingen (met toestemming) zo veel mogelijk opnemen en (tijdelijk) ter beschikking stellen aan mensen die verhinderd zijn. Tevens zal aan iedere cursist een cursusmap worden uitgereikt.

Locatie

De kerk (het is ook echt een kerk), Oude Postweg 137 te Austerlitz.

Prijs

Voor inschrijvingen tot 18 december 2018 geldt de volgende vroegboekprijs: € 305,= per persoon per weekend. Bij deelname aan alle dagen is deze vroegboekprijs € 795,=.
Voor inschrijvingen tot 15 januari 2019 geldt de volgende vroegboekprijs: € 335,= per persoon per weekend. Bij deelname aan alle dagen is deze vroegboekprijs € 895,=.
Voor inschrijvingen na 15 januari 2019 is de prijs € 365,= per persoon per weekend. Bij deelname aan alle dagen is de prijs € 995,=.

Genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW, koffie/thee/lekkers en een cursusmap en exclusief lunch.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit onder andere kynologen, trainers, gedragsdeskundigen, fysiotherapeuten, osteopaten, asielmedewerkers, hulphondenorganisaties, dierenambulance medewerkers, uitlaatdiensten, paraveterinairen, dierenartsen en fokkers. Eigenlijk iedereen die beroepsmatig of in de hobbysfeer met honden werkt en/of reeds bestaande kennis verder wil uitbreiden. Vanzelfsprekend zijn hondeneigenaren ook meer dan welkom!

Aanvullende informatie

Cursisten zijn in het bezit van het boek 'Pijn, waarom?' geschreven door Ben van Cranenburgh en lezen dit voordat de opleiding start. Het boekje is eenvoudig te bestellen via diverse websites en boekhandels, en kost € 15.
Tevens wordt geadviseerd om hoofdstuk 12 van het boek 'Pijn, vanuit een neurowetenschappelijk perspectief' (BSL, 8e druk, 2014) te gebruiken als inleesstof voordat de opleiding start. Dit boek is ook geschreven door Ben van Cranenburgh. Cursisten kunnen het betreffende hoofdstuk kopiëren, scannen (pagina 213 - 225) of het boek aanschaffen.

Gedurende de opleiding worden huiswerksuggesties gegeven. Deze zijn niet verplicht zodat cursisten zelf bepalen hoeveel tijd ze investeren.

Aanmelden

Je kunt je eenvoudig aanmelden door een mail te sturen naar info@michellevrolijk.nl.

Wachtlijst

Het aantal plaatsen is beperkt. Indien het maximaal aantal deelnemers is bereikt, kun je indien gewenst op een wachtlijst worden geplaatst.

Annuleren

Na inschrijving heb je 14 dagen bedenktijd. In deze periode kun je je inschrijving kosteloos (schriftelijk!) annuleren. Een e-mail is dan voldoende. Indien je uiterlijk 2 maanden voor aanvang van de opleiding annuleert dan wordt 50% van de deelnamekosten terugbetaald. Er wordt geen terugbetaling gedaan als je binnen 2 maanden voor aanvang van de opleiding annuleert. Wel kan ik je in contact brengen met mensen die eventueel op de wachtlijst staan.

Accreditatiepunten

CKI: 35 punten voor de gehele opleiding. APDT: 40 punten per weekend, SPPD: 8 punten per weekend, 24 punten voor de gehele opleiding. BCND: 2 punten per dag, 12 punten voor de gehele opleiding. Palpabel: 15 punten per dag, 90 punten voor de gehele opleiding en 0,5 punt per uur voor eventuele thuis-studie-uren. NVGH: 15 punten voor de gehele opleiding. BKHD: 1 punt per dag, 6 punten voor de gehele opleiding. APDT BENE: 40 punten per weekend, 120 punten voor de gehele opleiding. KaHot: 5 punten per weekend en 15 punten voor de gehele opleiding. NVFD: door cursist zelf aan te vragen. PE-Veterinair: door cursist zelf aan te vragen. Vanzelfsprekend kunnen er ook punten worden aangevraagd bij organisaties op verzoek van cursisten. Een mail naar info@michellevrolijk.nl is hiervoor voldoende.